Amela Frljučkić je harmonikašica rođena u Podgorici (Crna Gora).

Zvanje Magistrice muzičkih umjetnosti na harmonici je stekla 2017. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), te se u okviru studija školovala na Coservatorio di Musica Guiseppe Tartini (Italija) i na Akademiji za Glasbo u Ljubljani (Slovenija). 2020. godine je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu stekla zvanje magistrice politologije - upravljanje državom.

Za postignute rezultate u toku školovanja dva puta je dobila posebno priznanje Univerziteta u Sarajevu Zlatna značka.

2020. godine je objavila svoj prvi digitalni album i knjigu u digitalnom izdanju tradicionalnih pjesama iz Crne Gore aranžiranih za harmoniku Muzička razglednica iz Crne Gore kao podsjetnik na sve one lijepe pjesme koje su davno nastale a i dalje nas povezuju. Ovaj projekat je nastao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Muzičkog centra Crne Gore.

Amela kao koncertni izvođač vjeruje da je jako važno izvoditi novu muziku te ima aktivnu saradnju sa kompozitorima čija nova djela izvodi. 2020. godine joj je italijanski kompozitor i harmonikaš Corrado Rojac napisao i posvetio djelo Riflessi nel Bianco, dok 2021. godine crnogorska kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović-Đurić za Amelu piše djelo Staza u Moneovom vrtu. Amela je 2019. godine izvela svjetsku premijeru djela Drvo nade koje je napisala Dabović-Đurić. Ova kompozicija predstavlja prvo djelo ikada napisano za solo harmoniku od strane kompozitorke iz Crne Gore.

Amela Frljučkić posvećena popularizaciji harmonike kao instrumenta za umjetničku muziku 2019. godine predstavlja svoj projekat Virtuoznost harmonike u kojem izvođenjem djela XX i XXI vijeka publici prikazuje raznolike mogućnosti instrumenta. U okviru ovog projekta je održala solističke koncerte u Crnoj Gori u Kulturno-informativnom centru 'Budo Tomović' u Podgorici, Muzeju 'Jovo Ivanović u Budvi i Kultuno-informativnom centru Petnjica u okviru festivala 'Zavičajne staze'.

​​

Do sada je u okviru koncerata, takmičenja i master classova nastupila u Austriji, Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Debitantski koncert je održala u Muzeju savremenih umjetnosti 'Ars Aevi' u Sarajevu u novembru 2018. godine.

Amela ima redovne medijske nastupe putem kojih promoviše svoj rad, instrument i umjetnost široj javnosti.

Od kraja 2017. godine aktivno nastupa sa pijanisticom i kompozitorkom Lamiom Semić u okviru dua Instrumental Story koji izvodi tango muziku i sevdah u sopstvenim aranžmanima. Od nastupa izdvajaju se nastupi na 'Austrijskom balu' u Vijećnici i Noć argentinske ambasade u Sarajevu.

2016. godine joj je dodijeljena Zahvalnica za doprinos razvoju muzičke kulture u Rožajama (Crna Gora).

Svoje prve muzičke korake pravi sa devet godina u klasi Omera Đurđevića, a nastavlja u Srednjoj školi za muzičke talente Andre Navarra u klasi Saše Markovića. Srednju školu završava kao dobitnica državne nagrade Luča. Usavršavala se kod Boruta Zagoranskog, Corrada Rojca, Belme Šarančić-Nahodović, Luke Juharta, Geir Draugsvolla, Radomira Tomića i dr.

 

©2018 by Amela Frljuckic. Proudly created with Wix.com