top of page

Amela Frljučkić (Podgorica/Crna Gora) je koncertni izvođač na harmonici i aranžerka.

Autorica je digitalne knjige i albuma „Muzička razglednica iz Crne Gore“ objavljene 2020. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Muzičkog centra Crne Gore.

Amelin izvođački stil i ljubav prema novoj akordeonističkoj literaturi podstiču kompozitore/ke da stvaraju za nju. Italijanski kompozitor Corrado Rojac 2020. godine za Amelu piše djelo „Riflessi nel bianco“ koje je premijerno izvela 2022. godine, a crnogorska kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović-Đurić 2021. godine joj posvećuje djelo pod nazivom „Staza u Moneovom“ vrtu. Dabović-Đurić 2019. godine piše djelo „Drvo nade“ koje biva premijerno izvedeno iste godine. Ovo je prvo djelo savremenog umjetničkog žanra za harmoniku ikada napisano od strane kompozitorke u Crnoj Gori.

Nastupala je u Italiji, Sloveniji, Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Dobitnica je više međunarodnih nagrada, dvije Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu i Zahvalnice za doprinos razvoju muzičke kulture u Rožajama.

Koncertnu djelatnost i medijska pojavljivanja koristi u cilju popularizaciji harmonike kao instrumenta za umjetničku muziku. Debitantskim koncertom 2018. godine u Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu se predstavlja publici sa savremenim umjetničkim repertoarom, a 2019. godine predstavlja svoj projekat „Virtuoznost harmonike“ kojim publici prikazuje raznolike mogućnosti instrumenta. U okviru ovog projekta nastaje mini turneja po gradovima Crne Gore.

Amela vjeruje da je važno podsticati nove generacije umjetnika/ca i pomoći im da napreduju putem neformalnog obrazovanja što uzima kao svoju misiju. Tokom 2021/2022 je bila dio tima Nevladinog udruženja Karika koji je sproveo veliki obrazovno-umjetnički projekat „Culture up Rožaje“ putem kojeg se edukovalo 100 mladih talenata iz pet umjetničkih grana i realizovano je preko 80 aktivnosti (umjetničke edukacije, performansi, izložbe, koncerti, književne večeri i tribine) na sjeveru Crne Gore. Projekat je bio podržan od strane Evropske unije.

Projektnom djelatnošću se od decembra 2022. godine bavi i u Muzičkom centru Crne Gore gdje je zadužena za dizajniranje i implementaciju međunarodnih projekata. 

Zvanje magistrice muzičkih umjetnosti na harmonici je stekla 2017. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), te se u okviru studija školovala na Coservatorio di Musica Guiseppe Tartini (Italija) i na Akademiji za Glasbo u Ljubljani (Slovenija). Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu je stekla zvanje magistrice politologije - upravljanje državom gdje je završila i bachelor studij na odsjeku za politologiju.

Osnovnu muzičku školu je završila u klasi Omera Đurđevića, a srednju muzičku školu u klasi Saše Markovića. Usavršavala se kod Boruta Zagoranskog, Corrada Rojca, Belme Šarančić, Luke Juharta, Geir Draugsvolla, Radomira Tomića i dr.

Aktivna je i kao istraživač u oblastima kulture i političkih nauka, te je doktorantica na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu. 

bottom of page