top of page
Search
  • Writer's pictureAmela Frljučkić

Harmonika: novi muzički pogledi

Kada Vam neko spomene harmoniku, šta Vam je prva asocijacija?

Vjerujem da je mnogima prvo na um padne: narodna muzika, sevdah, kolo i ona čuvena "nema veselja bez harmonike!".

Zaista, harmonika je veoma voljen instrument na većem dijelu Balkana, i već decenijama je neizostavan dio slavlja skoro svih važnih životnih događaja.


Šta ako Vam kažem da se harmonika koristi i u umjetničkoj muzici?

Da li ste imali priliku da čujete Bacha, Satia ili neke savremene kompozitore na harmonici?

A šta kažete za harmoniku i elektro muziku?


Vjerujem da je harmonika dovoljno dugo u javnosti bila predstavljena kao narodni instrument za veselja i da je veoma teško staviti u neki drugačiji kontekst. Međutim, to nije i nemoguće. Potrebna je radoznalost i otvorenost za novo.

Da budem jasnija, smatram da harmonika i dalje treba da ima zasluženo mjesto u narodnoj muzici, ali je šteta da se njene brojne mogućnosti zadrže samo na jednom žanru.

Jer, na harmonici se mogu odsvirati fantastične stvari, i hajde da budemo otvoreni za to.


A evo jednog interesantnog primjera:


Cover: Tamara de la Fuente

U Historijskom Muzeju Bosne i Hercegovine 13. Januara 2019. je organizovan događaj u čast pionira elektro muzike u Bosni i Hercegovini Adija Lukovca. Ovu inicijativu je pokrenula umjetnica Smirna Kulenović svojim projektom Taz 22 čiji je cilj buđenje duha neposrednosti, spontanosti i improvizacije u umjetničkim performansima u Bosni i Hercegovini.

Kada sam primila poziv za učešće dobila sam spisak muzičara koji će biti dio improvizacijskog performansa, vidjela sam da je u pitanju odlična ekipa koja izvodi razne žanrove, počev od rocka pa do elektro i ambijentalne muzike. U tom momentu sam se pomislila... "divno, ali... šta da radim sa harmonikom ovdje"?


Ta prva misao o nemogućnosti kombinacije harmonike sa elektro instrumentima je bila zid, ali sam znala da ga moram preskočiti ako hoću da vidim šta ima tamo "iza".


Photo by: Adnan Lingo

I zaista, iako zvuči već kao isprazna i prečesto korištena fraza, prave stvari se počnu dešavati tek kada izađemo iz svoje zone komfora i otvorimo se za nova saznanja.


Na sceni su se u jednom momentu ukrstili bubnjevi, električne gitare, elektro zvuk i harmonika.


Iako ovakva rijetka kombinacija sigurno nije po prvi put na svijetu sastavljena tu noć, ja sam po prvi put bila dio ovakvog eksperimentalnog sastava. Vjerujem da nam je svima na početku bilo neočekivano vidjeti harmoniku u takvom sastavu, ali je veoma brzo muzika počela "teći" rušeći sve barijere i strah od novog.

Mislim da harmonika ima sjajnu budućnost ako je budemo koristili u urbanom izrazu.


Jam session koji se desio u toj hladnoj januarskoj noći je pokazao koja je moć umjetnika koji žele da se ujedine oko jedne ideje i sarađuju jedni sa drugima, a i publike koja želi da ih podrži.

Za dalji progres neophodna je otvorenost i podrška ovakvim događajima.


Na ovom linku možete poslušati snimak jam sessiona, a ako vam se sviđa share dalje ;) : https://taz22.bandcamp.com/releasesVaša,

Amela Frljučkić
90 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page